Nyheder

Vikings ansætter ny head coach

Basketligaklubben Aalborg Vikings har ansat englænderen James Vear som ny cheftræner. Vear, der senest har arbejdet i Canadisk basketball, er en af Englands mest lovende unge trænere. På trods af sine kun 31 år har han et imponerende CV, med ophold i Canada, og som head coach for en engelsk eliteklub, for både 1. divisionshold og udviklingsakademi.

Aftalen med Vear er kommet i stand gennem sportsdirektør Mads Olesens netværk i England, hvor de begge var del af klubben Medway Park Crusaders:

”For nogle år siden overtog James mit trænerjob i England, og gjorde det fremragende i en svær situation. Efter min mening har han en fremtid og det drive, der gør ham til et trænertalent på europæisk niveau. Han har alle de kvaliteter og værdier, som vi gerne vil fremelske i Vikings, i forhold til fokus på forsvar, hurtigt angrebsspil, konkurrencementalitet og ikke mindst en fantastisk viden omkring basketball. Han har været i mit sigtekorn i over et år, og sidste år forsøgte jeg faktisk at få ham til en dansk 1. divisionsklub, så han kunne lære landet at kende. I stedet valgte han at tage til Canada i stedet, for at lære i den canadiske collegeliga, hvilket bare har gjort hans profil mere interessant.”

Vear har således senest været træner i den canadiske collegeliga CIS, hvor han var 1. assistenttræner på … CIS er en meget konkurrencepræget liga, der, selv om den ikke har helt samme kvalitet som den amerikanske, har et højere niveau end den danske. Før det var han head coach i den engelske klub Medway Park Crusaders i fire år, hvor han i år to førte klubben til et playoffmesterskab og oprykning til 1. division.

Samtidig med jobbet som head coach for herreholdet i Medway var han i en periode ansat som træner på klubbens basketakademi, der tilbyder AASE-programmet, hvilket er sammenligneligt med den danske Team Danmark ordning. Sideordnet hermed har han været involveret i det engelske landsholdsprogram, hvor han i øjeblikket er assisterende træner på u20-holdet.

Det var vigtigt for Aalborg Vikings at få en træner med den profil og erfaring, Vear har, forklarer Mads Olesen:

”Vikings har før haft trænere, der var rigtigt gode teknisk, men som enten ikke kendte udfordringerne i en semi-professionel klub som Vikings, hvor de danske spillere har job, skole og så videre ved siden af, der ikke har været teknisk kvalificeret til jobbet på trods af gode CV’er, eller som ikke har haft indblik i den form for ungdomsudvikling, der er så vigtig for langsigtet succes i en by som Aalborg. I James Vear får vi en træner, der er teknisk meget dygtig, men samtidig kender de begrænsninger, der er i et land som Danmark, og ikke mindst har formået at lave resultater under sammenlignelige forhold. Samtidig er målet at ungdomsbasket får et boost i Nordjylland, hvor vi vil bruge Vear som samlingspunkt for trænere og spillere.”

Vear var i Aalborg i marts i forbindelse med Basketligaens slutspil, hvor han fik et indtryk af niveauet i ligaen, og endda havde en træning med Vikings, og han siger:

"Det er en stor ære at blive træner for Aalborg Vikings i næste sæson. Det virker som en god klub, med et kæmpe potentiale, og jeg glæder mig til at få holdet på banen, så vi kan forberede os til sæsonen. Klubben har noget talent, der kan udvikles, og jeg glæder mig til at samarbejde med spillerne om en succesful sæson.”

Vikings anfører Rune Lauridsen fik et godt indtryk af den nye træner, da han mødte ham i marts:

"James virker umiddelbart som en træner med flere relevante kompetencer som basketballtræner. Efter den ene træningsgang, fik jeg indtrykket af en træner som har smag for taktiske elementer og samtidigt spillets små nicher. To vigtige egenskaber som kan bidrage til holdets kollektive udvikling såvel som den individuelle spillers."

Også Søren Sørensen, der har været en af Vikings’ vigtigste danskere de senere år har en positiv opfattelse af den nye træner:

”Mit umiddelbare indtryk af James er at han er en meget kompetent træner, som har meget at byde ind med på det taktiske plan. Han virker samtidigt som en træner der er god til at håndtere og motivere spillerne på er hold.”

Udover Vears profil som træner, får Aalborg et boost i forhold til hans netværk i NBA. Vear er vokset op med den engelske NBA-stjerne Luol Deng fra Chicago Bulls, og Vears bror Steve er direktør for Dengs velgørenhedsorganisation, Deng Foundation, og hans summer camp i London. Allerede inden Vear starter på jobbet i Vikings, har hans kontakter i NBA båret frugt. Det er således aftalt, at eleverne på Aalborg Sportshøjskoles basketlinje i foråret 2014 skal besøge Deng i Chicago, ligesom de skal se kampe med Chicago Bulls.

Olesen forventer også andre fordele gennem Vear’s netværk: ”Vi vil også gerne tilbyde vores sponsorer en tur til USA, for at se basketball på højeste niveau, og for at møde en af verdens allerbedste spillere”.