Nyheder

Fra reservatet til Aalborg

Aalborg Vikings har gennem hele forsæsonen kigget efter en stor mand, og mandag ankommer han direkte fra Luiseño-indianernes reservat i Soboba nær Los Angeles i USA. Joe Burton er navnet, og som hans hjemegn antyder, stammer han fra Amerikas oprindelige befolkning, indianerne.

Burton er udset til at spille centerpositionen for Vikings, selv om hans 2,02 meter ikke helt kan måle sig med de højeste spillere i ligaen. Det er imidlertid ikke første gang Burton har klaret sig fremragende på trods af svære odds. 

De sidste fire år har den 125 kilo tunge Burton spillet for Oregon State University som spiller i Pac12 divisionen af USA's bedste universitetsrække NCAA Division 1. Da han startede på universitetet var der ud af 5.226 Division 1 spillere kun otte andre med indiansk baggrund, og der havde ikke været en på de 12 skoler i Pac12 siden før 1978. I stedet for at se begrænsningerne, gjorde Burton imidlertid en stor succes ud af det. 

I sine fire år på Oregon State spillede han i alle kampe på nær en enkelt i hans tredje år, og i de sidste tre år, var han en af de fire spillere, som var mest på banen. Han blev også en publikumsfavorit, dels på grund af sine til tider vilde frisurer, dels på grund af hans hårde arbejde på banen, og dels på grund af han mange spektakulære assists. Faktisk var han den spiller, der havde flest målgivende afleveringer for Oregon State mellem 2010 og 2013, hvilket ellers normalt er noget, der tilfalder de små og hurtige spillere.

Samtidig med sin succes på banen, var Burton en aktiv rollemodel for unge indianere. Han brugte meget tid på at vise unge, at succes er en mulighed, også for indianere, som ellers traditionelt har haft få muligheder. Over årene tog tusinder af Luiseño-indianere de 1500 kilometer til Oregon for at se den store mand spille, og han gjorde et kæmpe indtryk på alle. Til Burtons sidste hjemmekamp fik universitetet endda sportsfirmaet Nike til at lave et indiansk inspireret spillesæt i nye farver, for at vise deres respekt for ham.

Vikings har selvfølgelig ikke skrevet kontrakt med Burton på grund af hans rygte i USA, men hans væremåde som person og hans uselviskhed har bestemt spillet ind:

"Jeg tror Joe vil passe godt ind på holdet”, forklarer head coach James Vear, “Han har en meget høj basketball-inteligens, og han giver os noget tiltrængt højde. Jeg har set mange af hans kampe med Oregon State og jeg har altid ment, han kunne blive en rigtig god professionel spiller i Europa, så jeg ser frem til at se ham i vikingstrøjen”.

Burton ser frem til at tilbringe sæsonen I Aalborg:

”Jeg synes det er spændende at skulle til Danmark for at starte min professionelle karriere”, siger den store amerikaner, ”Jeg har hørt gode ting om stedet, og jeg forventer at møde venlige mennesker, en helt ny kultur, meget ældre bygninger og en helt anderledes natur, end jeg er vant til.”

Om baggrunden for at det blev lige netop Aalborg, der fik glæde af Burton, og hans forventninger til sæsonen, siger han selv:

”Vi har haft kontakt længe, og jeg forventer gode ting fra klubben, fordi den har vist, at den virkeligt vil have mig, og har fået alting ordnet rigtigt godt. Nu er det så mit job at opretholde min del af aftalen og arbejde stenhårdt for klubben.”

Joe Burton ankommer til Danmark mandag og vil være til rådighed for klubben så snart hans ansøgning om arbejdstilladelse går igennem.